ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ Η 18η-12-2013

Posted by on Jan 13, 2014

ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Η 18η-12-2013

 

          Στην υπόδουλη Ελλάδα της φιέστας και του Ευρωσκεπτικισμού τιμήθηκε στις 18-12-2013 «ο μετανάστης», παρά το γεγονός της μη επίλυσης επί σειρά ετών από μία ευνομούμενη μάλιστα και πολυνομοθετική πολιτεία των προβλημάτων και αυτό βέβαια εξαιτίας της μονομερούς τήρησης των σχετικών συμβάσεων «προσχώρησης», οι οποίες εσκεμμένως και προς αλλότρια οφέλη την μετέτρεψαν από χώρα του πολιτισμού σε μία φυλακή στιβαγμένων ανθρώπινων ψυχών, των οποίων συστηματικά παραβιάζονται τα δικαιώματα  σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των Βασανιστηρίων.

          Οι χειραγωγούμενοι πολιτικοί χειρισμοί των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης διαιώνησαν εδώ και 15 χρόνια τα προβλήματα των μεταναστών, οι οποίοι «άγονται και φέρονται» σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αναπληρώσουν τα ελλείματα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών.

          Έτσι χωρίς να έχουν εκτιμηθεί και υπολογιστεί σωστά οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, τις οποίες θα μπορούσαμε να αναπληρώσουμε προ ετών κατά προτίμηση από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους μας, επιτρέψαμε την ανέλαγκτη εισροή μεταναστών τους οποίους ενώ νομιμοποιήσαμε στην συνέχεια αφού κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την φτηνή και ανασφάλιστη εργασία τους καταστήσαμε αυτούς παράνομους λόγω μη ανανέωσης της άδειας διαμονής τους «ελλείψει του απαραιτήτου αριθμού ασφαλιστικών εισφορών».

          Από την άλλη ένα σημαντικό ποσοστό «λαθρομεταναστών» που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο παρέμειναν κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα (6 έως 12 μήνες) υπό άθλιες συνθήκες, βιώνοντας το δράμα τους αφού η ελληνική πολιτεία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα τις δυσλειτουργίες στην διαδικασία αναγνώρισης της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα.

          Ο νέος μεταναστευτικός κώδικας έρχεται να εντάξει σε ένα ενιαίο κείμενο 21 νόμους, 8 προεδρικά διατάγματα και 40 υπουργικές αποφάσεις καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους προκειμένου να βοηθήσεις την επίσπευση των διαδικασιών.

          Παραλείπει όμως να ρυθμίσει και να επιλύσει προβλήματα σχετικά με την επιστροφή στην γενέτειρα ή σε άλλες χώρες προτίμησης των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών.

          Ο νέος μεταναστευτικός κώδικας, ρυθμίζει θέματα απόκτησης άδειας παραμονής των επί μακράν διαμενόντων  στην Ελλάδα παρέχοντας σ’ αυτούς δικαίωμα αναζήτησης εργασίας και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

          Επίσης παρέχει υπό προϋποθέσεις στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοίτησαν στα ελλανικά σχολεία, το δικαίωμα πολιτογράφησης.

          Τι θα απογίνει όμως με τους αιτηθέντες και μη αιτηθέντες πολιτικό άσυλο με προέλευση από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν διατηρεί διμερείς σχέσεις; Πώς θα απομακρυνθούν από την Ελλάδα;

          Με ποιους τρόπους θα ενισχυθούν και θα καταστούν αποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στις παραμεθόριες περιοχές εισόδου λαθρομεταναστών όταν δεν γίνεται καμία επαναδιαπραγμάτευση για το «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ»;

          Τα προβλήματα είναι γνωστά και δεν λύνονται με ευχολόγια.

 

                                                Αθήνα 18 Δεκεμβρίου 2013

                                                          Βούλα Δημητριάδου

                                                Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω